Снимка БГНЕС, архив

Преди месеци абонати на "Софийска вода" от  различни квартали бяха стресирани от чудовищни сметки, поднесени им от ВиК оператора. Хората се оплакаха, че са получили фактури за по 300-400 лв. Темата за скандалните сметки намери гласност в медиите и фирмата потуши напрежението с обещание бързо да провери всеки конкретен сигнал.

Преди дни стана ясно, че ВиК компанията вече има резултати от проверките, които е извършила в големи сгради (с над 20  апартамента и с голямо потребление (надвишаващо 400 куб. метра). Констатациите, публикувани на сайта на "Софийска вода", са не по-малко шокиращи от бомбастичните фактури.

Виновни за високите сметки са самите абонати, които се оплакват, твърди водоснабдителят. Основната причина се криела в графата "общи нужди" - там било установено огромно потребление. Дали въпросните домакинства са пълнили джакузита и басейни? Да, това се оказва една от седемте причини за полудяването на водомерите -  според  обясненията  на "Софийска вода". Ето кои са те:

- неосигурен достъп до индивидуалните водомери ( 27,9%)

- течове по вътрешните инсталации (23,3%)

- клиенти без открити партиди (14%)

- неточно подадени данни при отчет ( 9,3%)

- изтекла метрологична валидност на водомерите.(9,3%)

- общи водочерпещи инсталации – поливни системи, басейни и други (9,3%)

- липса на домоуправители и незаинтересованост от страна на живущите (7%).

Това са обясненията за странното високото  потребление, регистрирано с общия за етажната собственост водомер. Но и за индивидуалните уреди причините са подобни - най-често това са неосигурен достъп за отчет, грешки при самоотчет, неподменени или стари водомери, липса на договори за дистанционно отчитане.

Накратко, доставчикът на ВиК услуги прехвърля цялата вина за безумните сметки на потърпевшите обитатели на блокове и на техните домсъвети. И както излиза, коректните абонати плащат прескъпо, защото съседите им не са си сменили водомерите с изтекла годност,  подават неточни отчети, не допускат инкасаторите да засичат истинското потребление и прочее.

„Софийска вода“ съобщи, че преди дни е провела специална среща с представители на блокове и входове, пропищели от високи сметки. Целта била да се изясни  "докъде се простират правата и задълженията на „Софийска вода“ и съответно на нейните клиенти". Според шефовете на ВиК дружеството нормативната уредба често била неразбираема и неразбрана от потребителите и оттам се пораждали много от проблемите.

Изпълнителният директор Васил Тренев е изтъкнал на срещата  "ключовата роля на домоуправителите при комуникацията със „Софийска вода“. „Вие представлявате етажната собственост, което ви дава право да изисквате от нас справки за индивидуално потребление по отделните партиди“, е казал Тренев. И е обещал диалозите да продължат и занапред.

Междувременно "Софийска вода" дълго напира за поскъпване на водата и най-сетне го получи. На заседанието си на 1 октомври КЕВР одобри от същия ден цената на ВиК услугите за столичани да се повиши с 20 процента. Така за първи път в историята цената на кубик надхвърля 3 лева и ще е 3.56 лв.  

През февруари жители на софийския квартал "Манастирски ливади - запад" получиха инфарктни сметки за вода - с данни за  огромно потребление и трицифрени задължения. Сащисани хора показаха пред медиите фактури,  според които са похарчили над 100 куб. метра вода и трябва да платят над 300 лв.

"Плащам месечно 40-50 лв., сега щях да изпусна телефона, когато видях в акаунта си в "Изипей" сметка за вода от 450 лв., чакам фактурата, за да видя олимпийски басейн ли има в апартамента ми", коментира пред "Стандарт" обитател на 70 квадрата.

От „Софийска вода” дадоха следното обяснение за конкретния случай - в кооперацията половината апартаменти били с неотчетени водомери, затова цялото потребление според общия водомер било преразпределено на другите. Но обещаха да направят обстойна проверка.

В разгара на лятото в друг столичен квартал - "Сухата река" се повтори същият сюжет. За апартамент с обичайно потребление на вода за 27-30 лева  дошла фактура за ... 182 лв. Но други домакинства били сюрпризирани с "честитки" за по 300-350-450 лв.”. На "етажната собственост" били начислени 11 000 куб.м. вода.

„Във фактурите имаше 77% загуби на вода - над 10 700 куб. метра”, обясниха пред медии потърпевшите. „Като обем вода това са 10 дка площ с 1 м воден стълб”,  онагледи ситуацията представител на домсъвета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase